Sunt sigura ca “mindfulness” si “meditatie” sunt doua din cuvintele pe care le auzim foarte des, alaturi de COVID, pandemie, anxietate, cum sa-ti pastrezi calmul in carantina, ce sa faci cu copiii acasa etc 🙂
Toata treaba cu mediatia este sa ai acces la momentul prezent, pentru ca oamenii se simt mai vii, mai fericiti, atunci cand sunt prezenti.
Un alt fel de a spune ca esti mai viu este sa fii constient – mai constient, mai atent la ceea ce faci, de ce faci si cum te simti in timp ce faci.
Cand esti “prezent”, fiecare situatie iti apare foarte clara, ai posibilitatea sa alegi cele mai bune actiuni. Spre deosebire de momentele cand mai degraba reactionezi la ceea ce se intampla in jurul tau.
Oamenii reusesc sa fie prezenti, sa fie constienti, nu doar prin practicile si excercitiile dedicate de mindfulness si meditatie. Avem moduri diferite prin care putem accesa aceste momente.
Opusul lui a fi prezent este a fi absent. Adica starea aceea in care ne e foarte usor sa fim – cand facem ceva si suntem cu gandul la altceva – placut sau nu.
Mintea noastra are aceasta minunata abilitate de a se duce acolo unde ii zicem noi sa se duca. Adica, atunci cand esti pierdut in gandurile tale, mintea ta face sa nu iei seama la ce se intampla in jurul tau.
Atunci cand citesti o pagina intreaga dintr-o carte. Si brusc te loveste ca nu stii ce naiba tocmai ai citit. Mintea ta vede cuvintele si literele, le si citesti, dar nu procesezi ce citesti. Toate astea pentru ca nu iti inviti mintea sa fie acolo, sa se concentreze pe ce se intampla. Sa fie prezenta alaturi de tine.
Atunci cand iti aduci mintea sa fie atenta la ceea ce citesti, cam cu asta seamana mediatia.
Iti inviti mintea sa se focuseze pe momentul prezent, asa ca toate gandurile despre trecut, grijile despre viitor se duc undeva in fundal. Ramane doar ce se intampla “aici si acum”.
Usor de zis, greu de facut. Pentru ca gandurile si grijile nu dispar pur si simplu. Puf! Ele doar devin mai putin importante, mai usoare, mai mici in acele momente cand mintea ta este atenta la prezent.
Pentru unii oameni e foarte reconfortant si linistitor sa stea intr-o camera alaturi de alti oameni, in liniste. Sau singuri, doar in liniste, sa iti asculti doar propria respiratie. Pentru alti oameni, nu e chiar asa reconfortant.
Sa practici mediatia in modul traditional (si in special cand mai sunt si altii in jur) nu este pentru cei carora li se pare fortat si nenatural.
Exista oameni carora le pasa foarte mult de momentul prezent. Isi cultiva aceasta preocupare, de a fi cu totul conectati la ceea ce e “aici si acum” in interiorul si in exteriorul lor. Dar care nu au nicio inclinatie deosebita, nu pot rezona deloc cu practicile meditatiei sau yoga. Sau orice fel de practica structurata de meditatie. Sunt genul de oameni care nu arunca cu Namaste in stanga si-n dreapta. Si e ok.
Daca faci parte grupul acesta de oameni, gaseste orice este reconfortant pentru tine. Si acorda-i importanta pe care o are pentru tine. Este vorba despre a-ti gasi “flow-ul”. Adica a-ti gasi acele activitati care te acapareaza, au si putina provocare in ele (adica nu sunt foarte usoare pentru tine) si care te fac sa pierzi notiunea timpului.
Poate fi orice – sa gatesti, sa decorezi, sa mergi pe bicileta. Orice ar fi, atata vreme cat faci ceva care pentru tine are un sens si mai ales, gasesti o placere mare si nu-ti dai seama cand trece timpul. Cand ceea ce faci iti acapareaza intreaga atentie, esti prezent, atent cu totul la ceea ce faci.
Asta este practica ta de meditatie. Singura conditie este sa apreciezi ca atare acest lucru, sa ii acorzi prioritate si timp. Ca si cand ai participa la ora de yoga pe care nu o poti rata.
Poate ca te intrebi – cu tine, care nu ai niciun hobby, nicio chestie care sa fie “the shit” ? Este important sa specific ca e bine sa ai un hobby atunci cand chiar este vorba de ceva pasionant si care iti aduce bucurie. Dar daca nu, pana la urma devine o povara. Sau unul din lucrurile care iti plac doar in teorie.
Sunt si multi oameni care nu au “ceva” care sa le ofere o activitate plina de sens si satisfactie. E bine si dragut sa ai un hobby (si zilele astea tot vedem asta peste tot, ca te si intrebi ce sa faci daca n-ai).
In teorie, s-ar putea sa iti placa sa gatesti, sa simti toate senzatiile si satisfactia pe care o ai atunci cand mananci ceva facut de tine. In realitate – toate culorile si mirosurle s-ar putea sa le gasesti pe hainele cu care ai gatit, si oricum, urasti sa speli atatea cratite si mai ales, cuptorul!!
Pentru oamenii care nu au o pasiune/hobby ar putea fi de ajutor sa se asigure ca au perioade de timp liber. Poate pentru ca iti gasesti chestii bune de facut in mod spontan. Nu ai nevoie de o activitate structurata. Iti gasesti flow-ul, daca ai suficient timp liber. Insa ideea e sa si faci ceva care iti face placere.
In plus, simplul fapt de a-ti aduce atentia in prezent, in special pe senzatiile corporale, se cheama ca esti mindfull. Si poate fi in sine o meditatie.
In concluzie.