Ah, da.. Perfecționismul nostru de toate zilele!
Refuzând să ne mulțumim cu ceva mai puțin decât perfect. Sună ca o trăsătură destul de dorită, nu?
Muncă grea, standarde înalte, hotărât, neobosit … dar și insomnii, stresat, copleșit, burn-out, anxios, deprimat 😩
Sună bine la început, dar inevitabil, scopul perfecțiunii îi lasă pe oameni să cadă mental și fizic.
Știi ce altceva este urmărirea perfecțiunii? O distragere a atenției. Și unul super eficient. Ocuparea perfecționismului păstrează accentul pe ceea ce se întâmplă în fața ta, îngrijorându-te despre ce să faci în continuare, să faci un plan, să refaci un plan, să începi un proiect, apoi să oprești acel proiect … perfecționismul te împiedică să te concentrezi pe alte lucruri precum sentimentele tale, și are ca rezultat un sentiment de putere…practic, nu ai nicio vulnerabilitate (auto-percepută). Perfecționismul aduce un sentiment de confort și siguranță față de riscurile de a te uita la emoțiile tale și d și de a fi suferi.
Din păcate, confortul și siguranța sunt, de asemenea, uneori însoțite de dificultăți de conectare în relații, sentimente nerezolvate și neidentificate, lipsă de compasiune de sine și, de multe ori, o tonă de simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac și dureri musculare. Nu este tocmai un moment distractiv.
In plus, nu se pierde din performanță – din potrivă, gradul de responsabilitate și rezultatele ramân la fel. Știu, nu? Paradoxal, nu doar perfecționismul este cel care contribuie la rezultate bune..Auto-compasiunea este una din treburile care ne ajută să cultivăm motivația intrinsecă de a avea rezultate, însă acceptând că suntem umani – deci imperfecți și predispuși la greșeli. În plus, acceptarea propriei umanități crește și compasiunea față de cei din jur, ceea ce ajută la avea relații mai bune, mai cu sens, cu cei apropiați.
Lucrează cu terapeutul tău pentru a-ți descompune frica de a lăsa perfecționismul să iasă din viața ta. Există câteva efecte cu adevărat minunate ale vieții alături de imperfecțiune: bucurie, conexiune cu cei apropiați, compasiune de sine și calm interior.
✨
0 Comments