Când te confrunți cu frica și anxietatea, e ca și cum te-ai confrunta cu un musafir nepoftit care pur și simplu nu mai pleacă orice-ai face. 

Așa că începi să aștepți să dispară toate fricile, să nu mai simți gheara anxietății pentru ca mai apoi să începi și tu să trăiești. Începi să eviți toate situațiile în care ai văzut că frica și-a făcut neplăcuta apariție. 

Dar evitarea este una din cele mai proaste idei. Frica se agravează când eviți să faci ceea ce e important pentru tine. E ca și cum ai uda o buruiană. 

Unul din gândurile care îi împiedică pe mulți să acționeze atunci când le e frică este: “Nu voi putea să fac față! Voi pierde controlul din cauza fricii! “

Există însă și altă cale: să înveți să faci ceea ce îți dorești cu tot cu frica ta. Este una din abilitățile cele mai importante pentru tine și echilibrul tău mental. 

Conștientizezi frica, o experimentezi și o ții cu tine ÎN TIMP CE faci exact lucrurile de care ți-e frică (sigur, dacă acestea nu reprezintă un pericol real pentru viața ta). 

În momentul în care nu-ți mai e frică de frică, poți să faci chestiile care sunt valoroase pentru tine. Poți să fii persoana care iți dorești să fii. 

Deci, deși există multe căi prin care poți reduce intensitatea anxietății tale, iți sugerez ca prim pas să fii dispus să o experimentezi. Să o trăiești. Când nu poți opri frica, ia-o cu tine. 

Chestia aia pe care ți-e frică s-o faci? Fă-o cu tot cu frica ta. Fă-o de 20 de ori în timp ce ți-e teamă. Apoi vezi dacă intensitatea fricii mai e aceeași ca înainte de a acționa. 

Asta pentru că lucrurile pe care le faci cel mai des devin zona ta de confort. Și capeți încredere că poți să faci față. 

De aceea, acțiunea este puterea ta. Ceea ce faci schimbă modul în care te simți

Sigur că dacă te confrunti cu atacuri de panică sau anxietate severă, ar fi o idee bună să discuți cu un specialist înainte de a acționa. Așa vei putea să înveți și alte strategii care te vor ajuta să faci față prin deducerea și gestionarea emoției extrem de puternice. Ceea ce-ți va oferi încredere că poți face față oricărei temeri. 

Dacă vrei să știi ceva mai multe despre anxietate, aici este un articol mai vechi. Și aici, dacă vrei să vezi diferența între anxietate și stres