4 diferențe importante

Și de ce e bine să știi cum e cu anxietatea

Anxietatea și stresul au multe în comun ceea ce face să fie greu să le deosebești. Dar e bine să le deosebești ca să știi ce ai de facut

Stresul și anxietatea sunt, privite de departe, greu de diferențiat. Nopți nedormite, oboseală, îngrijorare excesivă, dificultăți de concentrare sunt părți comune. 

Inclusiv senzațiile fizice – puls accelerat, tensiune musculară și dureri de cap – sunt des întalnite la cei care suferă de stres și la cei care au primit deja un diagnostic de tulburare de anxietate generalizată.

Acum serios, cu atâtea semne care se suprapun, e greu să îți dai seama când să începi meditația și când să cauți ajutorul unui specialist.

Despre ce inseamna anxietatea am vorbit mai mult aici. 

 

1. Originea

Stresul este mai degrabă o reacție la ceva din exterior și poate fi pozitiv sau negativ. Ce viitoare mireasă nu s-a plâns de stres mult când și-a organizat nunta care (de cele mai multe ori) e un eveniment fericit. Sau când ai reușit să-ți termini lucrarea de licență la timp, deși îți părea imposibil să faci asta chiar cu o săptămână înainte de predare – tot stres bun e și ăsta.

Stresul este răspunsul la o amenințare exterioară, în orice formă ar fi ea.

Anxietatea, în schimb, este reacția la stres. Amețitor, nu?

Niște exemple:

Te simți depășit(ă) de presiunea de la școală sau de la job? Cel mai probabil e stress. Simți mai degrabă o încordare și frică generală? Te îngrijorează mai mult ce o să se întâmple în viitor decât ce se întâmplă în prezent? Ceva care, de fapt, nu prea are legătură cu viața ta? Sau poate nici nu știi ce te ingrijorează? Probabil e anxietatea cea care îți dă bătăi de cap.

Anxietatea are mare legătură cu tot ce ne inconjoară – jobul, relațiile, familia noastră, starea de sănătate. Originile anxietății (pe lângă stres) sunt lucruri legate de moștenirea genetică, mediul in care am crescut, traume, factori neurologici și diferite boli.

2. Anxietatea nu dispare atunci când a dispărut și situația amenințătoare.

În cazul stresului, atunci când dispare factorul stresor, dispare și reacția noastră la el. Ai terminat sesiunea? A dispărut și stresul. Ți-ai schimbat jobul? Te simți deja mai liniștit.

Anxietatea este un amestec de îngrijorare și frică (uneori panică) pentru ceva rău ce te aștepți să se întâmple. Iar asta persistă mult după ce situația respectivă a trecut. Este foarte posibil ca după lungi perioade de stres intens, să ramânem cu simptome de anxietate. 

La stres, putem spune exact ce ne stresează. În cazul anxietății, nu mai conștientizăm ce ne provoacă teama; insăși teama și neliniștea ( anxietatea ) devin o problemă care ne perturbă viața.

3. Anxietatea presupune teamă și neliniște constante

Stresul și anxietatatea generează reacții aproape identice . De exemplu probleme cu somnul, tensiuni musculare, transpiratii, dureri de cap, greață, probleme gastro-intestinale, dificultăți de concentrare și nervozitate. Insă există un lucru subtil care face diferența. Si anume: 

Anxietatea are specific  sentimentul aproape constant de neliniște și teamă.

In materialele de specialitate, anxietatea este descrisă chiar așa : o emoție constantă și persistentă de neliniște, înrijorare si teamă, în situații care nu reprezintă un pericol real.

4. Atacuri de panică? Asta e anxietatea!

Nu orice stare în care simțim panică este considerat atac de panică. Insă atacul de panică are un tablou cu totul diferit de ceea ce ne ne spune cuvântul panică. Este o stare de frică extremă, resimțită alături de transpirații, puls și respirație accelerată, amețeală, transpirații reci, durere în piept, nod în gât. Apare brusc și poate dura chiar și până la 20 min. De aceea, mulți oameni care trec prin atac de panică ajung la camera de garda, fiind convinși ca au un atac de cord.

După cum vezi, panica de a nu termina treaba la timp e puțin diferită de atacul de panică.

De ce e bine să știi aceste diferențe?

Pentru că trebuie să știi ce să faci ca să te tratezi.

In cazul stresului – știind care este lucrul care te stresează, devine uneori și mai ușor să găsești ce te ajută. Faptul de a ști cu ce te confrunți face posibilă mobilizarea pentru a rezolva problema. Fie că o elimini, fie că poți apela la strategii potrivite pentru a te ajuta să-i faci față mai bine. Meditația, sportul, activitățile plăcute, relaxarea au rezultate dovedite în reducerea reacției la stres. Sau iei niște Magnevie Stres Rezist și aia e! Stres out! (glumesc!) 

Cu anxietatea in schimb…e altă poveste. În cazurile mai grave de anxietate, se recomandă medicația combinată cu psihoterapia.

Stresul poate fi abordat într-un mod mult mai pragmatic, nu ne face să ne simțim neajutorați. Anxietatea este cea care ne pare de nedepășit, pare că suntem blocați într-o neliniște permanentă. 

Dar ajutor exită. Si dacă ceea ce e mai sus rezonează cu tine, tine minte că nu e musai sa te lupți singur cu asta.

E ok să vrei să-ti fie mai ușor. 

E ok sa îți dorești să fii bine.