Noi, oamenii, avem așa o tendință nebună de a ne baza pe logică și rațiune ca să ne ducem viețile.

Căutăm motive logice care să justifice totul, căutăm mereu formula (matematică, de s-ar putea) care să ne explice ce se întâmplă. Și cum să rezolvăm problemele care apar.

Asta este al naibii de reconfortant și aduce și o componentă (mai degrabă o senzație) de control. Și noi toți iubiiiiiiiiim controlul.

Control = siguranță.

Apare însă o problemă când lucrurile nu pot fi explicate – și Doamne! cât de des apar lucruri din astea! Când nu există nicio formulă. Când viața cotește brusc într-o direcție care nu se pupă cu nicio logică.

Astea sunt momentele în care cei care se bazează cel mai mult pe rațiune suferă cel mai mult. Ecuația lor pentru ceea ce înseamnă viață (calculată și așezată ) se zguduie. Raționalizarea (unealta lor principală de apărare), nu mai merge de data asta.

Cu cât te simți mai confortabil în prezența emoțiilor tale – de la cele mai dificile la cele mai plăcute, cu atât ești mai capabil să “faci față vieții”.

Sigur că e minunat să stăpânești rațiunea și logica pentru a înțelege lucruri și a lua decizii. Dar să folosești DOAR logica în toate momentele și aspectele vieții lasă un maaaare punct orb în fața chestiilor aleatorii pe care le întâlnești. Și sunt multe. Vezi ultimul an, dacă nu mă crezi.

Așa că, încearcă să devii mai familiar cu emoțiile tale, să devii mai bun în a suporta și rezista cu cele mai dificile. Asta te ajută să-ți înțelegi mai bine viața și să fii și mai rezilient. Emoțiile sunt, până la urmă, niște mesageri.

Și un sfat pentru antrenamentul emoțional și a-ți îmblânzi rațiunea:

Pentru a deveni mai familiari cu propriile voastre emoții: căutați pe net “roata emoțiilor”. Alegeți 2-3 de pe acea roată și gândiți-vă ce înseamnă pentru voi și dacă și când le-ați simțit, sau când credeți că ați putea să aveți acele emoții (un exercițiu de imaginație). Asta vă va ajuta ca în viitor să recunoașteți și să înțelegeți mai ușor experiențele și trăirile pe care le veți avea, chiar și atunci când lucrurile par să nu mai respecte nicio logică.